Filmarkivet innehåller
FilmHennings film om Östra Ämtervik
Tidsperiod 1940-1950 talet.
Innehåll:
1. Sammanträdesbilder i olika nämnder från 1952.
2. Mårbacka med Ellen Lundgren och Selma Lagerlöfs begravning.
3. Östra Ämtervik, vardagsbilder från socknen.
4. De äldres dag vid kyrkan, troligen 1952.
5. Skolorna Hagaby, Östanby och Sundsby från 1952.
6. Hunden som förekommer är FilmHennings hund Topsy. Filmen går inte att köpa.
 

Bygdeberättaren
I varje bygd finns det en person som samlar berättelser och föremål från gångna tider. I Östra Ämtervik finns Göran Bengtsson. I filmen får vi följa med på en av dessa vandringar, men också höra om uppväxten på släktgården Kvarntorp, där han bl.a. skapat ett eget jordbruksmuseum.
Göran Bengtsson är sedan 1980-talet kyrkvaktmästare i Östra Ämtervik, där han bl.a. förbereder för gudstjänst och guidar turister, inte minst alla dem som kommer för att besöka Selma Lagerlöfs grav.
Filmen är gjord av Ingela Ström. Filmen kan beställas på video: www.filmivarmland.nu

Kjell och Marie
Dokumentärfilmen som Sveriges Television visade tre gånger sommaren 2001 och som sågs av över en million människor. Filmen om Marie Söhrmans och Kjell Sundströms liv på en bondgård i Östra Ämtervik. Två människor vars liv förenades av en bilolycka. Marie Söhrman designade och sydde kändisarnas kläder och levde livet i Stockholm. Kjell Sundström är bonden, som bor på den gård hans släkt ägt i 300 år. Ett vardagligt slit i blåställ, som denne ovanliga bonde på lördagskvällen byter till rock ´n´ roll. Eller så seglar han i ett segelflygplan. Filmen om Kjell och Marie har gjorts av Ingela Ström. Filmen kan beställas på video: www.filmivarmland.se

Anna Svärd

Emterviksamatörena har skrivit manus och spelat teater ur Löwensköldska ringen. En roman av Selma Lagerlöf. Anna Svärd är historien om den världsföraktande prästens unga hustru. För Anna Svärd blir livets väg kantad med törnen: Hårt arbete, besvikelse och svek. Men den 30-åriga och ogifta Jaquette, som bor i ett välmående överklasshem ovetande om fattigdom och födslosmärtor, säger med sorg i rösten: Du Anna fick ändå pröva livet. Det fick hon!
Videoinspelningen är gjord på Ås Brunn sommaren 2004
www.ostra-amtervik.se/emterviksamatorerna

 

Önskelista på titlar vi vill ha till arkivet
Filminventering om Östra Ämtervik
- "Nr 12, Olle Hellgrens filmer", filmen är ca 12 min lång och inspelad 1936. Det är Nordisk Museet som har den och även äger den.

"Östra Ämtervik kyrkas renovering". Det är en film som Gösta Takman har gjort. Den är ca 20 min lång och inspelad 1968.

"Selma Lagerlöfs begravning". Filmen är inspelad 1940 och är ca 4 min lång. Den verkar ha varit ett inslag i ett längre program för SVT. Ägare till filmen är SVT.

BILDER FRÅN FRYKSDALEN (GÖSTA BERLINGS LAND) (1907/7)
Producent: Charles Magnusson
Distributör 35 mm: AB Biokronan
En del av filmen finns bevarad hos SVT.
Innehållsreferat:
1. Affärd från Fryksta. 2. Stora Kils kyrka. 3. Nilsbysundet. 4. Ångaren Selma Lagerlöf mötes. 5.S.k. timmersluppa. Timren framforslas vintertiden frånskogarne och rullas för sluppan direkt ner i sjön. När isen sedan på vårsidan smälter flottas timret vidare. 6. Östra Emtervik (i sagan Svartsjö). 7. Västra Emtervik. 8. Malön.
9. Rottneros (i sagan Ekeby). 10. Sunne. a) Prostgården (Anders Fryxells hem). b) Kyrkan. c) Ångbåtsbryggan. 11. Stöpafors (i sagan Lötafors). 12. Tossebergsklätten (i sagan Gurlita klätt). 13. Torsby. 14. Torsby vattenfall. (Enligt program)